Sen Noci Svatojánské Rozbor

  1. Sen noci svatojanske rozbor
  2. William Shakespeare - Sen noci svatojánské - Seminarky.cz
  3. Sen noci svatojánské – Wikipedie
  4. Shakespeare, William - Sen noci svatojánské - Čtenářský deník | Odmaturuj
  5. Sen noci svatojánské - rozbor díla k maturitě (2) | Rozbor-dila.cz

Má spící Titanii potřít víčka speciální šťávou, jež způsobí, že po probuzení se královna elfů zamiluje do prvního, koho uvidí. Puk má také napravit Demetria, aby se zamiloval do Heleny, avšak omylem potře víčka i Lysandrovi – a oba spatří Helenu. Titanie se zamiluje do Klubka, herce s oslí hlavou. Když takto blázní, je pro Oberona snadné vymámit z ní chlapce, který mu byl dlouho trnem v oku. Hermia je nešťastná, její láska ji nechce a uráží, Helena je z náhlé pozornosti zmatená a vše vnímá jako nejapný žert. Čtveřice se vášnivě hádá, debata přerůstá v souboj Lysandra a Demetria. Je ale již pozdě v noci, postupně všichni usínají. Puk na Oberonovo přání odčaruje Lysandra a královnu, ačkoliv měl z celé situace ohromnou legraci. Nad ránem je nachází kníže a Hippolyta; Demetrius se veřejně vzdá nároku na Hermii, aby mohl být s Helenou. I Klubko se vrací od Titanie. Všichni se domnívají, že předešlá noc byla hrůzným snem. Slaví se ne tedy jedna, ale hned tři svatby: Theseova a Hippolytina, Lysandrova a Hermiina, Demetriova a Helenina.

Sen noci svatojanske rozbor

VLASTNÍ NÁZOR: V ději jsem se často ztratila, jelikož mi děj z části připadal velmi neuspořádaný a moc propletený. CITÁT Z KNIHY: OBERON: Takhle to zpackat! No tys tomu dal! Komus to vlastně oči pokapal? Falešnou lásku měl jsi vyléčit, Ne falší zničit nejryzejší cit. PUK: To osud dělá si, co se mu zlíbí: Jeden muž ze sta dodrží své sliby. OBERON: Teď žeň a celý les zas prohledej, bez Heleny se ke mně nevracej! Láskou se souží, pobledlá je celá, vzdychá, jak hnedle by snad umřít měla. Nějak ji dostaň sem, vždyť víš si rady; Potřu mu oči a pak počkám tady. (str. 140-141)

William Shakespeare - Sen noci svatojánské - Seminarky.cz

Za chvíli už oba spali. A takto je objevil Puk, když uviděl mladíka v athénském šatě a krásnou dívku, usoudil, že to je ten rozhádaný párek, bez váhání tedy nakapal mladíkovi šťávu z kvítku na víčka. Myslel si, že první, koho ráno spatří, bude ta dívka vedle něj. Helena mezitím ztratila Demetria z dohledu a sama se ploužila lesem, když najednou uviděla Lysandra s Hermií, v tom se Lysander probudil a otevřel oči. Vlivem kouzel a čar lesního skřítka pustil z hlavy Hermii a bezhlavě začal obdivovat Helenu, zahrnul ji vášnivým chvalozpěvem, když tu se Helena zhrozila a řekla: " Ó hanba! Peklo! Proti sobě náhle vás vidím všechny v šprýmu zapřísáhlé. Mít jemnosti a slušnosti jen kus, tak týrati mne bylo by vám hnus. " Po těchto slovech Helena zmizela v lese a Lysander šel za ní. Když se po chvíli Hermie probudil a zjistila, že je sama, vydala se také do lesa. Mezitím Demetrius, znaven hledáním Hermie a soka Lysandra, usnul. Tak ho objevil Oberon a protože věděl a Pukově omylu, nakapal Demetriovi šťávu na víčka vzbudil ho ve chvíli, kdy kolem šla Helena.

Sen noci svatojánské – Wikipedie

sen noci svatojánské rozbor k maturitě

Když tyto všechny informace Hermie sdělila svému Lysandrovi, byl rozhořčený, tu ho ale napadlo, že má starou tetu nedaleko od Athén, kde už athénské zákony neplatí. Domluvili se, že na ní Lysander počká v lesíku za městem. Hermie o chystaném útěku řekla jen své přítelkyni Heleně. Ta, aby se zavděčila, hned běžela za Demetriem a všechno mu sdělila, věděla totiž, že Demetrius Hermii miluje natolik, že ji bude pronásledovat až na kraj světa. V lesíku, kde se měli Hermie a Lysander sejít, žili elfové a všelijací skřítci, hlavní slovo zde měli Oberon a Titanie – král a královna všech elfů. V tento čas mezi nimi panovalo napětí a neustále se hádali. Právě tu noc, kdy měli milenci utéct, narazili na sebe. Hádali se dlouho, až nakonec Oberon řekl: "Než padne ranní rosa, pomstím se ti za tu křivdu! " Oberon pak povolal svého důvěrníka Puka, Puk byl mazaný a darebný skřítek, který nadělal spoustu neplech. Oberon řekl Pukovi: "Přines drobný kvítek západní, dřív mléčně bílý, nyní nachový. Od rány lásky, dívky říkají mu srdečník – nuž přines mi ten květ.

Shakespeare, William - Sen noci svatojánské - Čtenářský deník | Odmaturuj

  • Mumie hrob dračího cesare battisti
  • Sen noci svatojánské – Wikipedie
  • Most 7 díl in the world

Sen noci svatojánské - rozbor díla k maturitě (2) | Rozbor-dila.cz

"Láska se nejlíp mlčky projeví, naž jsou jí fráze, načpak projevy? "

O zábavu se starají herci, kteří secvičili Rozvláčně stručnou, převeselou tragédii o Pyramovi a Thisbě. Rozbor Téma: vzdor proti nařízením Motivy: svatba, omyl, herecká společnost, elfové a víly Tropy a figury: -řečnická otázka (Což nevtiskl ti tvar jako pečeť vosku? )

Režie: Woody Allen, hrají: Woody Allen, Mia Farrow. 1999 Sen noci svatojánské, italsko - anglický film. Režie: Michael Hoffman, hrají: Kevin Kline, Michelle Pfeiffer, Stanley Tucci, Dominic West, Christian Bale, Anna Friel, David Strathairn, Sophie Marceau. Hudba [ editovat | editovat zdroj] 1826 Sen noci svatojánské - předehra Felixe Mendelssohn-Bartholdyho (op. 21) 1960 Sen noci svatojánské - opera Benjamina Brittena Rozhlasové adaptace [ editovat | editovat zdroj] 1950 Československý rozhlas, režie: Josef Bezdíček. Hráli: Václav Voska (Lysandr), Vladimír Ráž (Demeteus), František Filipovský (Klubko), Antonín Jedlička (Pískálek), Josef Hlinomaz (Tlamička), Saša Myšková (Hermie), Drahomíra Hůrková (Helena), Vítězslav Vejražka (Oberon), Jaroslava Adamová (Puk). Hudba: Václav Trojan. [1] 1964 Československý rozhlas, režie Ludvík Pompe. Hráli: Petr Haničinec (Lysandr), Karolina Slunéčková (Hermie), Karel Hlušička (Demeteus), Eva Klepáčová (Helena), Josef Patočka (Oberona, král Elfů), Taťana Vavřincová (Titanie), Josef Hlinomaz (Klubko), Antonín Jedlička (Štěbenec), další řemeslníci Vladimír Krška a Milan Mach, Zdena Hadrbolcová (Puk), Gabriela Vránová (elf).

Puk se však splete a potře kytkou Lysandra místo Demetria. Lysandr se probudí a hned se zamiluje do Heleny. Hermii nechá opuštěnou v lese. Titania se rovněž probudí a zamiluje se do řemeslníka (herce) Klubka s oslí hlavou, kterou mu přičaroval Oberonův elf. Když si Puk uvědomí svoji chybu, očaruje i Demetria, aby se zamiloval do Heleny. Demetrius, Lysandr, Helena a Hermia se potkají. Jak Lysandr tak Demetrius jsou zamilovaní do Heleny, ta si však myslí, že si z ní oba dělají blázny. Hermia se velmi hněvá na Helenu kvůli Lysandrovi. Lysandr a Demetrius chtějí o Helenu bojovat. Oberon, který to vše pozoruje, za nimi pošle Puka. Díky elfovi se Lysandr a Demetrius minou a kvůli únavě usnou. Na stejné místo dojde Helena a po ní i Hermia. Obě usnou a elf napraví, co zkazil. Titania vrátí Oberonovi páže. Ten ji zbaví kouzla a Klubkovi odčaruje oslí hlavu. Ráno už jsou spolu Hermia s Lysandrem a Helena s Demetriem. V lese se objeví také athénský vévoda Theseus se svou budoucí manželkou. Klubko se vrátí ke zbytku herců.

Sat, 28 Aug 2021 18:17:40 +0000