Slovník Spisovné Češtiny

  1. Překlad češtiny

a další informace Anotace 4. vydání na stránkách Ústavu pro jazyk český AV ČR Slovník spisovné češtiny v databázi České národní knihovny

Překlad češtiny

slovník spisovne češtiny

Vyhledávat v Akademickém slovníku současné češtiny můžete zde: Nový výkladový slovník současné češtiny vzniká v oddělení současné lexikologie a lexikografie ÚJČ od roku 2012. Jde o slovník středního rozsahu s předpokládaným počtem 120–150 tisíc lexikálních jednotek. Jeho cílem je popsat slovní zásobu současné češtiny (tj. od roku 1945), a to všeobecně rozšířenou, užívanou ve veřejné oficiální a polooficiální komunikaci i v komunikaci běžné (tj. neveřejné, neoficiální). Slovník se rozsahem i způsobem zpracování řadí k akademickým slovníkům, tj. slovníkům s propracovaným, typizovaným a strukturovaným výkladem významu lexikálních jednotek, s přiměřeně bohatou exemplifikací dokumentující typická užití lexikálních jednotek, s dostatečně propracovaným popisem základních sémantických vztahů, zejména synonymie a antonymie, s odpovídajícím popisem gramatických vlastností lexikálních jednotek a s popisem příznakovosti lexikálních jednotek z hlediska stylového, časového, prostorového, frekvenčního a pragmatického (tj.

slovník spisovné češtiny

Druhé vydání, opravené a doplněné, bylo však nakonec přece jen, i když ne bez potíží, připraveno a díky porozumění ředitelství Ústavu pro jazyk český AV ČR a nakladatelství AV ČR Academia se dostává na knižní trh. " Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost (SSČ) je prototypem slovníku menšího rozsahu s kodifikačním statutem. Podává komplexní lexikografický popis téměř 50 000 slov (přesně 45 366 heslových slov a 62 872 vyčleněných významů) současné češtiny. Uživatel zde najde poučení o pravopisu a výslovnosti slov, o jejich skloňování a časování, u přejatých slov i o jejich původu. Slova jsou charakterizována jak po stylové stránce, tak i co do frekvence a časového zařazení. Podrobně jsou podány výklady slovních významů včetně terminologických a frazeologických (oproti SSJČ jsou ale některé méně frekventované významy slov vynechány), vše je dokumentováno typickými slovními spojeními. Výběrem materiálu (na rozdíl od PSJČ a SSJČ) přesouvá těžiště spisovného jazyka od beletrie k publicistice a snaží se ve větší míře zachytit i kolokviální vrstvu slovní zásoby.

slovník spisovné češtiny vysvětlivky

Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost Hlavní redaktoři: Josef Filipec, František Daneš, Jaroslav Machač, Vladimír Mejstřík Academia – 1. vydání 1978, 2. vydání (opravené a doplněné) 1994, 3. vydání (opravené) 2003, 4. vydání (totožné se 3. ), další vydání: 2004, 2005, 2009 Počátkem 70. let byly podniknuty přípravné kroky k vydání jednosvazkového výkladového slovníku češtiny, určenému rovněž k praktickému využití a, jak napovídá název, především pro školu. Slovník poprvé vyšel v r. 1978 a jeho heslář byl poskytnut SPN pro využití při práci na česko-jinojazyčných slovnících. Druhé, opravené a doplněné vydání slovníku vyšlo až v roce 1994, do hlavní redakce se zapojil V. Mejstřík. O důvodech tohoto šestnáctiletého odstupu od prvního vydání píše Josef Filipec – hlavní redaktor slovníku – v předmluvě na s. 5 následující: "Příčinou tak pozdního vydání byl strohý zákaz vedoucího české lingvistiky v r. 1983, motivovaný stranickými a osobními důvody. Tím vznikla bezprecedentní, absurdní situace, kdy si Čech po léta nemohl koupit slovník vlastního jazyka.

  1. Překladač češtiny
  2. Slovník spisovné češtiny kniha
  3. Slovník spisovné češtiny lingea
  4. Slovník

[2] Hlavním autorem 1. vydání a autorem koncepce slovníku byl Josef Filipec, který je také autorem jeho předmluvy. Přehled vydání [ editovat | editovat zdroj] 1. vydání – 1978, hlavní redakce Josef Filipec a František Daneš, 799 str., 150 000 výtisků 2., opravené a doplněné vydání – 1994, dotisk 1998, 2001, hlavní redakce Josef Filipec, František Daneš, Jaroslav Machač a Vladimír Mejstřík, 647 str., ISBN 80-200-0493-9 3., opravené vydání – 2003, dotisk 2005, hlavní redakce Vladimír Mejstřík, 647 str., ISBN 80-200-1080-7 4. vydání, obsahově totožné se 3. – 2005, dotisk 2010, hlavní redakce Josef Filipec, František Daneš, Jaroslav Machač a Vladimír Mejstřík, 647 str., ISBN 80-200-1347-4 (váz. ), ISBN 80-200-1446-2 (chyb. ) Odkazy [ editovat | editovat zdroj] Reference [ editovat | editovat zdroj] Externí odkazy [ editovat | editovat zdroj] Internetová jazyková příručka - Oficiální Slovník spisovné češtiny na internetu DEBDict - obecný prohlížeč slovníků. Popis aplikace; jak získat přístup?

postojově-hodnotícího). Slovníková hesla budou uveřejňována postupně po abecedních úsecích. Aktuálně jsou zveřejněna hesla písmene A a B. Redakční kruh Akademického slovníku současné češtiny Redakční kruh ASSČ vznikl roku 2018. Jeho posláním je konzultovat s redaktory slovníku úpravy koncepčních zásad i řešení obtížných otázek při zpracovávání konkrétních hesel, inspirovat k novým lexikografickým řešením a celkově přispívat ke kvalitě zpracování Akademického slovníku současné češtiny. Složení: Mgr. Martin Beneš, Ph. D. Mgr. Jan Křivan, Ph. D. Mgr. Michaela Lišková, Ph. D. PhDr. Petr Nejedlý, Ph. D. PhDr. Martin Prošek, Ph. D. Mgr. Martin Šemelík, Ph. D. Mgr. Michal Škrabal, Ph. D. Mgr. Ondřej Tichý, Ph. D.

Slovník zachycuje slovní zásobu od roku 1945, přihlíží však i k období první republiky, od 2. vydání též zaznamenává změny ve slovní zásobě spojené s polistopadovým vývojem jazyka i společnosti. Zvláštní pozornost věnuje dubletám a variantám, které jsou součástí živého úzu. Jednotněji a teoreticky adekvátněji zpracovává některé méně početné slovní druhy (zájmena, číslovky, předložky, spojky, částice a citoslovce). V řadě výkladových slovníků 20. století byl prvním dílem zpracovaným a vydaným jako celek, nikoliv postupně. K slovníku jsou připojeny i praktické přílohy podávající přehled o tvoření slov v češtině, soupisy rodných jmen a příjmení a nejčastěji užívaných jmen zeměpisných, jakož i běžných zkratek a značek. V roce 2005 byl Slovník spisovné češtiny vydán také v elektronické podobě na CD-ROMu v nakladatelství Leda.

Slovník spisovné češtiny Jazyk čeština Vydavatel Akademie věd České republiky Některá data mohou pocházet z datové položky. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost, zkratka SSČ, je normativní [1] výkladový slovník českého jazyka zpracovaný a průběžně aktualizovaný Ústavem pro jazyk český Akademie věd České republiky a vydávaný nakladatelstvím Academia. Slovník zahrnuje téměř 50 000 hesel současné češtiny. Hesla obsahují kromě výkladu významu také informace o pravopisu, výslovnosti, skloňování a časování, původu slov, stylové vrstvě, frekvenci užívání, časovém zařazení, typických slovních spojeních a podobně. V přílohách je k dispozici poučení o tvoření slov v češtině, seznam nejčastějších českých rodných jmen a příjmení, seznam frekventovaných zeměpisných názvů a seznam běžných českých zkratek a značek. V knižní podobě je jednosvazkový. Elektronickou podobu slovníku vydává nakladatelství LEDA. Spolu s dalšími slovníky je přístupný také online v elektronické databázi DEBDict, aplikaci vyvinuté Fakultou informatiky Masarykovy univerzity v Brně.

Sat, 28 Aug 2021 16:08:30 +0000