Sčítání Lomených Výrazů

Nahlásit příspěvek Soubory materiálu V tomto seznamu se zobrazují soubory tvořící samotný učební materiál. Do Úložiště jsou přijímány pouze materiály v běžně používaných formátech, ke kterým existují volně stažitelné prohlížeče. Název souboru Popis Typ souboru Velikost stáhnout Náhled Prezentace OpenDocument prezentace 204, 85 kB stáhnout Náhled Prezentace Prezentace Microsoft Powerpoint 761, 86 kB

Úpravy lomených výrazů | Onlineschool.cz

Při sčítání lomených výrazů postupujeme stejně jako při sčítání zlomků bez proměnných - hledáme společného jmenovatele. Dále využijeme znalosti o rozšiřování, krácení i vzorce pro úpravu algebraických výkazů.

  • Otevřená zahrada bruno.com
  • Sčítání lomených výrazů | Materiály | Škola dotykem
  • Sesterstvo putovních kalhot
  • Polednice online film
  • Lomené výrazy - sčítání - Digitální učební materiály RVP
  • Sčítání lomených výrazů test
  • Tajemství proutěného košíku
  • Po spuštění windows 7 10

Sčítání lomených výrazů | Materiály | Škola dotykem

Tam jsou celkem tři zlomky, žádný ze jmenovatelů se nesmí rovnat nule. \[\begin{eqnarray}x&\ne&2\\x&\ne&-2\\x&\ne&0\end{eqnarray}\] Třetí příklad # Zadání dalšího lomeného výrazu: \[\left(\frac{a+b}{ab}-\frac{a-b}{ab}+2\right)\cdot\left(\frac{a}{a+1}-\frac{a}{b+1}\right)\] Takže jako první opět nudně sečteme a odečteme výrazy v závorkách. První rozdíl bude jednoduchý, protože oba zlomky mají stejného jmenovatele. \[\left(\frac{(a+b)-(a-b)}{ab}+2\right)\cdot\left(\frac{a(b+1)-(a+1)a}{(a+1)(b+1)}\right)\] roznásobíme a sečteme výrazy v čitatelích: \[\left(\frac{2b}{ab}+2\right)\cdot\left(\frac{ab+a-a^2-a}{(a+1)(b+1)}\right)\] V prvním zlomku pokrátíme proměnnou b a rozšíříme dvojku o a, abychom ji mohli přičíst k prvnímu zlomku: \[\left(\frac{2}{a}+\frac{2a}{a}\right)\cdot\frac{ab-a^2}{(a+1)(b+1)}\] Sečteme zlomky v první závorce a v druhém zlomku vytkneme v čitateli a. \[\frac{2+2a}{a}\cdot\frac{a(b-a)}{(a+1)(b+1)}\] Tak, teď můžeme pokrátit a: \[\frac{2+2a}{\fbox{a}}\cdot\frac{\fbox{a}(b-a)}{(a+1)(b+1)}=(2+2a)\frac{b-a}{(a+1)(b+1)}\] Nyní jen vynásobíme výraz vlevo se zlomkem.

Takže pokud máme v čitateli i jmenovateli výrazy, které mezi sebou jen násobíme, můžeme krátit: \[\frac{2a}{5a}=\frac{2}{5}\] Zde jsme pokrátili proměnnou a. Pokud by zlomek vypadal takto \[\frac{2a+10}{5a}\ne\frac{2+10}{5}, \] tak krátit nemůžeme. Čitatel je v součtu, takže krácení není povoleno. Často se stane, že sice jmenovatel nebo čitatel zlomku je ve tvaru součtu, ale můžeme v daném výraze něco vytknout a poté už krátit můžeme. Například ve zlomku \[\frac{5a+6ab}{2a}\] máme čitatel ve tvaru součtu, ale můžeme vytknout a a následně pokrátit \[\frac{5a+6ab}{2a}=\frac{a(5+6b)}{2a}=\frac{5+6b}{2}. \] Častou úpravou je také rozložení něčeho podle nějakého vzorce. Nahoře jsme měli lomený výraz \[\frac{x^2-1}{x+1}. \] Pokud aplikujeme na čitatel vzorec \[a^2-b^2=(a+b)(a-b), \] tak dostaneme nový lomený výraz \[\frac{x^2-1}{x+1}=\frac{(x+1)(x-1)}{(x+1)}\] a zde už můžeme zkrátit celou závorku (x + 1): \[\frac{(x+1)(x-1)}{(x+1)}=\frac{x-1}{1}=x-1.

Sčítání odčítání lomených výrazů

Video řešené příklady Zjednodušení lomeného výrazu Obtížnost: ZŠ | Délka řešení: 2 min Zjednodušte následující výraz a určete podmínky: \(\dfrac{2}{3x}+\dfrac{9}{x^2}\) 2 Obtížnost: ZŠ | Délka řešení: 4 min \(\dfrac{2x}{3x-5}+\dfrac{3x}{5-3x}\) Testy splněno na -% Sčítání lomených výrazů splněno -% Sčítání výrazů -% Společný jmenovatel -% Společný jmenovatel -%

sčítání lomených výrazů příklady

Lomené výrazy - sčítání - Digitální učební materiály RVP

Lomený výraz je zlomek, který má v čitateli i jmenovateli nějaký mnohočlen. Lomený výraz se typicky snažíme zjednodušit na nějaký kratší, hezčí výraz. Základy # Takže ještě jednou, lomený výraz má následující tvar: \[\frac{\mbox{mnohočlen}}{\mbox{mnohočlen}}\] Příkladem lomeného výrazu tak může být následující výraz: \[\frac{x^2-1}{x+1}\] Úkolem pak je zjednodušit tento výraz. Při zjednodušování využíváme stejných postupů jako když upravujeme mnohočleny, takže využijeme například vytýkání a různé užitečné vzorce. Další kapitola shrnuje nejpoužívanější úpravy. Lomený výraz by měl ve jmenovateli obsahovat nějakou proměnnou, například o tomto neříkáme, že se jedná o lomený výraz: \[\frac{2x+3}{2}\] U lomeného výrazu také obvykle určujeme podmínky, za kterých má lomený výraz smysl. U lomeného výrazu totiž platí, že jmenovatel nesmí být roven nule, protože jak víme, nulou se nedělí. Techniky # Při úpravě výrazů používáme mnohé techniky, zkusím sepsat nějaký souhrn těch běžných. V prvé řadě je to krácení zlomků.

Sčítání a odčítání lomených výrazů - procvičování převodu na společného jmenovatele.

\[\frac{(2+2a)(b-a)}{(a+1)(b+1)}\] Z první závorky vytkneme dvojku: \[\frac{2(1+a)(b-a)}{(a+1)(b+1)}\] Teď můžeme zkrátit (1 + a) (ve jmenovateli je stejný výraz, jen opačně a + 1). \[\frac{2(b-a)}{b+1}\] A to je finální zjednodušené lomený výraz, s tímto výrazem už nejde nic rozumného dělat. Podmínky: \[\begin{eqnarray}ab&\ne&0\rightarrow a, b\ne0\\a&\ne&-1\\b&\ne&-1\end{eqnarray}\] Dělení mnohočlenů # Lomené výrazy můžete také vyřešit pomocí algoritmu na dělením mnohočlenů mnohočlenem. Může to být výhodné v případě, kdy nelze použít nějaký klasický prostředek na úpravy výrazů.

Lomené výrazy - sčítání Identifikátor materiálu 58767 Anotace Prezentace popisuje postup při sčítání lomených výrazů. Podobnost se zlomky, určování společného jmenovatele, určování, kdy má výraz smysl. Řešené příklady k výkladu i procvičení. Vhodné pro interaktivní tabuli. Autor Ing.

Předmět, Ročník/ISCED Matematika, 9. ročník Charakteristika vzdělávacího materiálu Materiál se skládá ze tří částí. První část je prezentace několika řešených příkladů na sčítání lomených algebraických výrazů z učebnice Matematika, Výrazy 2 nakladatelství Prometheus. Žáci mohou materiál procházet individuálně nebo je možné se mu věnovat společně. Druhá část materiálu je zadání příkladů k procvičení. Příklady jsou řazeny od nejméně náročných po nejobtížnější. Žáci mohou příklady řešit na tabletu nebo zapisovat řešení do sešitů. Poslední část již není určena všem žákům, ale pouze těm, kteří učivo zvládli rychle a snadno. Jedná se o sudoku. Žáci, kteří jsou již s řešením příkladů hotovi, mohou zkusit řešit tuto logickou úlohu. Cíle projektu Cílem materiálu je procvičit postup při řešení úloh na sčítání lomených algebraických výrazů. Výstupy projektu Sčítání lomených výrazů - řešené příklady ( pdf, 41. 83 KB) Sčítání lomených výrazů - pracovní list pdf, 37. 35 KB) Sudoku jpg, 138. 94 KB)

Sat, 28 Aug 2021 16:19:36 +0000